2019 baner 2667x833-01

Разходни норми за хидротехническо строителство (проект)

Автор: екип СЕК, публикувано на 04 Август 2014

Разходни норми за хидротехническо строителство (проект)


Проучвания потвърждават становището, че предстои ръст на хидротехническото строителство. По този повод СЕК предлага проект за разходни норми.

Ред е на хидротехническото строителство да участва в следващото нарастване на строителните обеми. Всички проучвания потвърждават становището, че още при първите признаци на ръст в икономиката, от строителните дейности най-първо ще осъществи ръст хидротехническото и по-специално хидромелиоративното строителство, в т.ч. ремонтите на язовирни стени, главни напоителни канали и съоръжения към тях. Ще потрябват и разходните норми. Те сега не са задължителни норми, а само методически разчети за ценообразуването, но са и ще бъдат необходими, както на проектантите и инвеститорите-бенефициенти за изработване на индикативни цени, така и на строителите, като помагала за изработване на оферти.

Има УСН № 4 с разходни норми за хидротехническото строителство, но те са от 1978 година. За изминалите 36 години са настъпили много промени в технологиите, организацията, използваната техника, материалите, квалификацията и класификацията на работниците изпълнители и т.н. и това налага изработването на нова база за разход и ценообразуване. Не е известно кога и как институции и организации ще се заемат с това, а необходимостта не чака.

Нашият екип, след продължителни консултации с изпълнители и инвеститори, подготви предварителен проекто-списък на видовете строителни работи, които не се срещат в общите разходни разчети (норми) на СЕК. На следващата страница поместваме този списък с призив към абонатите, работещи в това направление да ни изпратят свои предложения за корекции и допълнения.

За някои от позициите сме изработили и проект за разходите на труд, материали и механизация в натурални показатели. В брой 12/2013 г. на сп. Строителен обзор е поместен и този проект.

Очакваме становища, корекции и допълнения на тел. 02/958 65 07; 0878 455 162 или e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Списък-проект на видовете строителни работи, изпълнявани в хидротехническото строителство, както и проект на разходна норма за някои от тях, можете да откриете в сп. Строителен обзор, бр. 12/2013 г. 

Коментари (0)

Напишете коментар.

Моля, влезте, за да коментирате.

  • Smetki small
  • Nadzor small
  • Kontrol small
  • SC 3-12 KORICA small
  • Tehnicheski small
  • SO 78 2012net small
  • dogovarjane hitrini small
  • Str remonti 1 small
  • Str remonti 2 small
×
Издателство СЕК